Ghiduri (How To)
Camp Technical Solutions 09/28/2020 comentarii

Protecția anticădere în domeniul construcțiilor – Munca pe acoperișuri

Camp Technical Solutions a creat seria de articole ,,Protecție anticădere în domeniul construcțiilor” cu scopul de a crește vizibilitatea măsurilor de siguranță pe care firmele de construcții le pot lua pentru a lucra conform și a garanta siguranța angajaților lor. Acesta este al cincilea și ultimul articol din serie.

Citește și celelalte articole din serie:

Partea I – Principii de siguranță
Partea a II-a – Munca pe schelă
Partea a III-a – Munca pe platforme autoridicătoare
Partea a IV-a – Lucrul în coardă

* * *

În domeniul construcțiilor, cele mai multe căderi de la înălțime au loc de pe acoperiș. Printre cauze se numără căderile de pe margine, prin spații goale din acoperiș și prin suprafețe fragile.

Majoritatea acestor accidente pot fi prevenite prin folosirea echipamentului individual de protecție (EIP) anticădere adecvat și prin instruirea corespunzătoare a tuturor operatorilor privind utilizarea corectă a echipamentelor și uneltelor puse la dispoziție.

Citește în continuare și află ce presupune munca la înălțime în siguranță pe acoperișuri.

Principii de siguranță

Sunt multe tipuri de lucrări care se desfășoară pe acoperiș, de la inspecții minore, la remontarea țiglei. De asemenea, sunt multe motive pentru care cineva ar avea nevoie de acces pe acoperiș, precum activități de mentenanță, montarea sau ajustarea antenelor sau curățarea jgheaburilor. De reținut este că orice muncă pe acoperiș prezintă riscul de accidentare sau cădere de la înălțime, oricât de scurtă ar fi durata de desfășurare.

În cazul în care se efectuează o lucrare pe acoperiș, se țin cont de următoarele principii de siguranță:

• Operatorii au nevoie acces sigur la punctul de lucru, prin montarea schelelor, utilizarea platformelor autoridicătoare sau a scărilor de acces
• Operatorii au nevoie de deplasare sigură pe acoperiș, prin folosirea platformelor de acces sau a scărilor pentru acoperiș, și de protecție anticădere în timpul lucrului pe acoperiș, prin folosirea sistemelor de linia vieții sau a punctelor de ancorare utilizate împreună cu EIP anticădere
• Au fost luate măsuri pentru prevenirea căderilor prin suprafețe fragile (de exemplu, prin semnalarea zonei cu risc de cădere folosind benzi de delimitare) și limitarea consecințelor unei căderi de la înălțime (de exemplu, prin folosirea plaselor de siguranță)

Tipuri de acoperiș

Acoperișuri plane (terasă)

Acoperișurile plane au maxim 10° înclinație și sunt prevăzute de obicei cu un strat de hidroizolație precum hidroizolații PVC, cu membrană bituminoasă sau pe bază de rășini poliuretanice.

Pe astfel de acoperișuri, căderile de la înălțime au loc în următoarele condiții:
• De pe marginea acoperișului
• În timpul activităților de evaluare, inspectare sau construcție
• Prin găuri sau spații deschise în acoperiș
• Prin suprafețe alunecoase sau fragile, precum carton electroizolant, plăci nefixate de beton, tablă metalică sau plafoniere învechite

Acoperișuri înclinate

Căderile de la înălțime de pe acoperișuri înclinate au loc de cele mai multe ori:
• De pe jgheaburi
• De pe acoperiș, alunecând în jos și căzând de pe jgheab
• De pe acoperiș, căzând în interior în timpul montării structurii de susținere, demontarea țiglelor, montarea membranelor și punerea acoperișului
• De pe bordura fronton

Căderile de pe acoperișuri înclinate sunt influențate cel mai des de gradul de înclinație, dacă suprafața este alunecoasă și în condiții de vânt.

Acoperișuri și suprafețe fragile

Căderile prin suprafețe fragile constituie 20% din toate accidentele cu urmări fatale în domeniul construcțiilor. Termenul ,,fragil” este folosit pentru a defini un tip de suprafață care nu este îndeajuns de rezistent pentru a oferi susținere pentru un operator și pentru materialele de lucru.

Următoarele zone prezintă un risc mai mare de fragilitate, deși lista nu este exhaustivă:
• Iluminat învechit în plafon
• Membrane de hidroizolație învechite
• Plăci de beton fără armare cu fibre
• Plăci metalice corodate
• Sticlă, inclusiv plăci cu fibră de sticlă
• Plăci din lemn mucegăite
• Plăci din lână de lemn
• Coamă de șarpantă
• Anumite tipuri de țigle

Acoperișuri cu tablă cutată

Acest tip de acoperiș este des întâlnit în domeniul industrial, fie în cadrul complexelor comerciale, sportive sau clădiri agriculturale.

Căderile de la înălțime de pe acoperișuri cu tablă cutată au loc cel mai des:
• Prin acoperiș, care este sau a devenit o suprafață fragilă
• Prin spații goale, care apar la montarea parțială a acoperișului
• Prin membrana de hidroizolație
• Prin plăci nefixe
• De pe marginea de lucru, bordura fronton sau jgheab
• În timpul transportării uneltelor și a materialelor de lucru pe acoperiș și de pe acoperiș

Soluții pentru siguranța la înălțime pe acoperișuri terasă, înclinate, fragile și industriale

Sistemele de siguranță, atât pentru poziționare la punctul de lucru, cât și pentru oprirea căderii de la înălțime, pot fi configurate pentru a răspunde tuturor cerințelor de siguranță și de structură în munca la înălțime.

Pe orice tip de acoperiș, se recomandă montarea punctelor de ancorare sau a sistemelor de linia vieții pe orizontală, fie permanentă, fie temporară. Acesta permite deplasarea în siguranță a operatorului pe suprafața de lucru.

Anumite tipuri de acoperiș, precum cel înclinat cu țigle metalice sau ceramice, nu sunt concepute pentru a susține greutatea unui operator și nu oferă un punct de sprijin pentru picior, pășitul pe aceste suprafețe fiind contraindicat. Astfel, se folosesc scări pentru acoperiș care se fixează cu cârlige sau cu o bară antiruliu.

Sistem de protecție anticădere cu kit opritor de cădere

Pentru protecție anticădere, operatorul poartă ham pentru lucru la înălțime cu două puncte de prindere, cască de protecție pentru lucru la înălțime și un opritor de cădere, care permite libertate mare de mișcare și blochează căderea, în cazul unui incident.

În munca în apropierea marginilor, unde riscul căderii de la înălțime este mare, se recomandă folosirea punctelor de ancorare de deviere și a unui mijloc de legătură cu absorbitor de șoc pentru asigurarea operatorului. Acestea permit utilizatorului să se asigure pentru a preveni balansarea în cazul unei căderi.


Sistem protecție anticădere cu opritor de cădere retractabil

Folosirea unui opritor de cădere retractabil permite libertate optimă de mișcare și siguranță în timpul lucrului pe orice tip de acoperiș. Pentru acest tip de sistem anticădere, se folosește un ham anticădere în patru puncte de prindere. Acesta se ancorează la sistemul de linia vieții pe orizontală, apoi la un mijloc de legătură cu absorbitor de șoc, care se prinde la punctul de prindere de la nivelul sternului al hamului pentru lucru la înălțime.

În timpul lucrului pe marginea acoperișului, este indicat ca dispozitivul retractabil să fie conectat la sistemul de linia vieții, iar absorbitorul de șoc să fie conectat la un sistem adițional de linia vieții sau la puncte de ancorare de deviere, pentru a preveni balansare în cazul căderii de pe margine.


Sistem de ancorare

În anumite cazuri, se poate folosi un mijloc de poziționare reglabil pentru deplasarea pe suprafața de lucru, permițând operatorului să regleze lungimea corzii pentru a preveni munca în apropierea marginilor. Acesta nu reprezintă un sistem anticădere, ci un sistem de ancorare. Astfel, se folosește un ham anticădere în cinci puncte de prindere și prevăzut cu centură de poziționare.

Pentru a preveni căderea de la înălțime de pe margine, se folosesc parapeți de protecție de-a lungul perimetrului de lucru pe acoperiș. În cazul în care riscul căderii de la înălțime persistă, echipamentul se completează, adăugând un mijloc de legătură cu absorbitor de șoc sau un opritor de cădere retractabil.* * *

Ai urmărit seria de articole ,,Protecție anticădere în domeniul construcțiilor”? Rămâi pe aproape și descoperă și alte serii informative despre bune practici de lucru la înălțime în alte domenii.

Abonează-te la newsletter-ul nostru și urmărește-ne pe LinkedIn, Facebook și Instagram și rămâi la curent cu ultimele noutăți din domeniu.

Citește și celelalte articole din seria ,,Protecție anticădere în domeniul construcțiilor”:

• Partea I – Principii de siguranță
• Partea a II-a – Munca pe schelă
• Partea a III-a – Munca pe platforme autoridicătoare
• Partea a IV-a – Lucrul în coardă

Despre noi

Camp Technical Solutions este o companie furnizoare de echipamente specializate pentru siguranţa lucrului la înălţime. Totodată suntem specializaţi în prestarea de servicii auxiliare acestui domeniu de activitate, servicii ce vizează în special inspecţia echipamentelor aflate în uz.

citeste

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

NU VA TRIMITEM SPAM , DOAR INFORMATII UTILE DESPRE CAMP TECHNICAL SOLUTIONS