Ghiduri (How To)
Camp Technical Solutions 09/21/2020 comentarii

Protecție anticădere în domeniul construcțiilor – Lucrul în coardă

Camp Technical Solutions a creat seria de articole ,,Protecție anticădere în domeniul construcțiilor” cu scopul de a crește vizibilitatea măsurilor de siguranță pe care firmele de construcții le pot lua pentru a lucra conform și a garanta siguranța angajaților lor. Acesta este al patrulea articol din serie.

Citește și celelalte articole din serie:

• Partea I – Principii de siguranță
• Partea a II-a – Munca pe schelă
• Partea a III-a – Munca pe platforme autoridicătoare

* * *

Lucrul în coardă este o metodă revoluționară de acces la punctul de lucru de la înălțime, datorită eficienței, flexibilității și a costurilor reduse. Această tehnică este cu atât mai relevantă în domeniul construcțiilor, eliminând necesitatea montării schelelor sau a operării platformelor de ridicare mobile.

Prin lucru în coardă, se pot efectua lucrări precum construcții de clădiri, montarea structurilor de susținere, instalarea echipamentelor electrice și mecanice, inspecții vizuale ale fațadelor clădirilor, vopsirea, respectiv restaurarea fațadelor, curățarea geamurilor, hidrofugarea pereților și multe altele.

Dar cu toate că este o metodă mai directă și mai rapidă de acces la punctul de lucru de la înălțime, lucrul în coardă presupune respectarea unor principii de siguranță. Citește în continuare și află care sunt cele mai bune practici pentru această tehnică de acces la înălțime în domeniul construcțiilor.

Principii pentru efectuarea lucrărilor de construcții folosind tehnici de lucru în coardă

O metodă eficientă de acces la punctul de lucru de la înălțime, lucrul în coardă presupune în primul rând alegerea și utilizarea adecvată a unui sistem anticădere. Mai jos, enumerăm principiile care stau la baza oricărei lucrări de construcții efectuată folosind tehnici de lucru în coardă:

1. Planificarea și gestionarea – orice sistem de protecție anticădere trebuie să fie:
• Utilizat împreună cu EIP anticădere adecvate și special concepute pentru scopul în care urmează să fie folosite
• Utilizat doar de către persoane competente care au urmat cursuri relevante și specializate
• Utilizat sub supravegherea eficientă a unor persoane competente

2. Instruirea și supravegherea persoanelor competente – competența se dobândește prin urmarea unui curs specializat de lucru în coardă. Un asemenea curs presupune deprinderea unor abilități esențiale pentru lucru în coardă, precum:
• Urcare pe coardă
• Coborâre pe coardă
• Tehnici de trecere peste nod
• Configurarea sistemelor de ancorare
• Tehnici de salvare în coardă

Acestea sunt ulterior completate de instruiri specifice fiecărui domeniu și lucrărilor de efectuat la locul de muncă. Orice echipă care efectuează lucrări de alpinism utilitar trebuie să desemneze cel puțin o persoană competentă din cadrul echipei ca supraveghetor, pentru a lua decizii cu privire la siguranța întregii echipe.

3. Alegerea, utilizarea și întreținerea EIP pentru lucru la înălțime – întregul echipament trebuie ales în funcție de scopul pentru care urmează să fie folosit și de compatibilitatea cu alte elemente ale unui sistem anticădere. Este obligația angajatorului de a furniza EIP anticădere adecvat angajaților. Utilizarea EIP anticădere se face doar după urmarea unui curs specializat în vederea utilizării adecvate și eficiente a EIP anticădere. De asemenea, EIP anticădere trebuie supus unei verificări periodice anuale obligatorii, pentru verificarea stării EIP în conformitate cu normele legale și cu măsurile de siguranță trasate de producător.

4. Respectarea bunelor practici – există anumite principii de bază care trebuie respectate, indiferent de tipul de lucrare sau de mediul în care se efectuează lucrarea, principii prezentate în cadrul cursului de alpinism utilitar

5. Efectuarea operațiunilor de salvare – toți operatorii trebuie să urmeze cursuri specializate de salvare de la înălțime și trebuie să își mențină competențele prin antrenamente regulate și efectuarea exercițiilor de salvare. În acest sens, fiecare punct de lucru trebuie să aibă:
• Echipament de salvare adecvat mediului și tuturor situațiilor de urgență prevăzute
• Kit de prim ajutor
• Cel puțin o persoană competentă pentru a administra prim ajutor

Alegerea sistemelor de ancorare în domeniul construcțiilor

Sistemele și punctele de ancorare diferă în funcție de tipul de lucrare de efectuat și tipul de structură de susținere. Pentru a asigura protecție anticădere optimă operatorilor, alegerea adecvată a sistemului sau a punctului de ancorare este esențială.

Iată care sunt principalele tipuri:

• Puncte de ancorare fixe, în conformitate cu standardul EN 795-A – sunt special concepute pentru montare permanentă pe structura de susținere, în vederea efectuării lucrărilor frecvente la punctul de lucru de la înălțime. Acestea sunt extrem de versatile și permit montarea pe orice tip de suprafață, fie în plan orizontal, vertical sau înclinat.
• Sisteme și puncte de ancorare temporare sau portabile, în conformitate cu standardul EN 795-B – în vedere efectuării lucrărilor pe termen scurt și având o structură de susținere care nu permite montarea permanentă a unui punct de ancorare, se folosesc sisteme și puncte de ancorare temporare. Acestea pot fi cleme de ancorare, sisteme de linia vieții temporare (pe cablu, coardă sau chingă), stâlpi de ancorare cu ocheți de prindere și multe altele.
• Sisteme de linia vieții pe orizontală, în conformitate cu standardul EN 795- B, C și D – permit deplasarea pe orizontală și asigură o mai mare libertate de mișcare operatorului. Au rolul de a restricționa accesul operatorului în zone cu risc de cădere și de a opri o cădere în cazul unui incident.
• Sisteme de linia vieții pe verticală, în conformitate cu standardele EN 353-1 și EN 353-2 – permit deplasarea în sus și în jos pe toată înălțimea sistemului. Deplasarea se face folosind un opritor de cădere aferent sistemului, care urmărește mișcările utilizatorului în sus și în jos, nu necesită decuplare de la sistem pentru deplasare și oprește o cădere brusc în cazul unui incident.
• Trepiede de ancorare, în conformitate cu standardul EN 795-B – se folosesc pentru operațiuni de salvare și de evacuare din spații greu accesibile, din adâncime.
• Sisteme de ancorare cu contraplăci de greutate, în conformitate cu standardul EN 795-E – sunt ușor de montat, de transportat și sunt folosite pe suprafețe plane precum terase.

Pentru protecție anticădere optimă, este necesară utilizarea echipamentelor individuale de protecție adecvate, care asigură cuplarea eficientă la punctele și sistemele de ancorare amintite mai sus.

Alegerea EIP pentru lucrul în coardă în domeniul construcțiilor

Hamul de alpinism utilitar

Hamul pentru activități de lucru în coardă trebuie ales pentru a oferi îndeajuns de mult confort pe perioade îndelungate de lucru în coardă. Disconfortul dat de un ham inadecvat poate afecta productivitatea și eficiența operatorului.

• Tip: ham complet (cu vestă, chingi pentru picioare și centură de poziționare și căptușeală ergonomică)
• Standarde: EN 361, EN 358, EN 813
• Puncte de prindere: 5

Casca de alpinism utilitar

Lucrul în coardă presupune utilizarea unui anumit tip de cască de protecție. Aceasta trebuie să fie prevăzută cu curea la nivelul bărbie pentru a preveni căderea căștii de pe cap în timpul lucrului. Modelul de cască trebuie să dispună și de puncte de prindere pentru atașarea unei viziere de protecție și pentru fixarea lanternei frontale și a căștilor pentru protecție auditivă. Casca trebuie să corespundă specificațiilor standardului EN 397 pentru izolație electrică și rezistență la stropiri cu metal topit.

• Standard: EN 397
• Caracteristici: curelușă la nivelul bărbiei și puncte de prindere pentru vizieră de protecție, protecție auditivă și lanternă frontală

Corzile de alpinism utilitar

O coardă conformă cu specificațiile standardului EN 1891 poate fi folosită atât drept coardă de lucru, cât și de siguranță. Aceasta, de regulă, este confecționată din fibre de poliamidă sau poliester și este de tip Kernmantle cu miez de înaltă rezistență, protejat de teacă rezistentă la uzură și deteriorare. Este indicată utilizarea unei corzi cu diametru care să nu fie mai mic de 10,5 mm și cu rezistență minimă de 25 kN.

• Standard: EN 1891
• Tip: coardă semi-statică, tip Kernmantle
• Diametru: minim 10,5 mm
• Rezistență statică: minim 25 kN

Băncuța de alpinism utilitar

Acest echipament asigură protecție anticădere, stabilitate și confort în timpul activităților de lucru în coardă. Băncuțele de alpinism utilitar sunt căptușite pentru un plus de confort și sunt prevăzute cu bucle pentru unelte sau buzunare pentru eficiență sporită. Aceastea se pot prinde la centura de poziționare a hamului de alpinism utilitar când nu se află în utilizare.

Dispozitive de urcare și de coborâre pe coardă

Dispozitivele de urcare și de coborâre pe coardă trebuie să facă parte din arsenalul fiecărui alpinist utilitar. Dispozitivele de urcare poartă denumirea de blocatoare și pot fi de piept, de mână și de picior. Acestea sunt prevăzute cu un sistem de închidere prin resort arc, special conceput pentru a preveni desprinderea accidentală de pe coardă. Blocatoarele se poziționează cât mai sus pe coardă posibil, pentru a reduce impactul forței unei potențiale căderi.

• Standarde: EN 567, EN 12841

Dispozitivele de coborâre asigură o coborâre lină și controlată pe coardă. Acestea trebuie să fie prevăzute cu funcție de blocare automată pe coardă în cazul în care operatorul pierde controlul. Acestea nu permit decuplarea de pe coardă în timpul utilizării, motiv pentru care unele dispozitive sunt prevăzute cu funcție anti-panică pentru utilizatori mai puțin experimentați. Viteza și lungimea unei coborâri pot suprasolicita dispozitivul, care trebuie ales în funcție de cum răspunde la condițiile de lucru.

• Standarde: EN 341, EN 12841

Dispozitive anticădere

Cunoscute și drept opritoare de cădere cu ghidaj pe coardă, acestea asigură un punct adițional de legătură pe coarda de siguranță, și astfel, se aleg în funcție de compatibilitatea cu coarda de siguranță. Este indicat ca dispozitivul anticădere să nu fie supus deloc la sarcini în timpul lucrului, pentru a reduce efectele adverse asupra sistemului de protecție anticădere.

• Standard: EN 353-2

Configurarea EIP pentru lucru în coardă în domeniu construcțiilor

EIP anticădere necesar pentru lucrări de reparații, construcții și mentenanță ale fațadelor clădirilor depinde de zona de acces a alpinistului la punctul de lucru.

Accesul de sus este cea mai simplă metodă de a ajunge la punctul de lucru, evitând urcatul pe coardă care este epuizant pentru operator. În acest caz, este îndeajuns folosirea unui dispozitiv de coborâre pe coarda de lucru și un dispozitiv anticădere pe coarda de siguranță.

Dacă accesul are loc de jos folosind corzi deja instalate la punctul de lucru, urcatul pe coardă se realizează folosind un blocator de piept conectat la punctul de prindere de la nivelul sternului al hamului complet anticădere și un blocator de mână, care împreună cu o pedală blocator și un blocator de picior, permite urcarea rapidă pe coardă, economisind energie.

Dacă alpinistul utilitar se află pe coardă și trebuie să se deplaseze pe distanțe mici, acesta poate folosi un dispozitiv de coborâre împreună cu un blocator de mână și o pedală blocator. Această combinație de echipamente permite trecerea de la urcare la coborâre și invers, într-un mod ușor și rapid. Este obligatorie totodată utilizarea unui dispozitiv anticădere.

* * *

Cauți soluții de protecție anticădere pentru munca în construcții? Rămâi pe aproape. Publicăm săptămânal articole noi despre activitățile din domeniul construcțiilor și EIP anticădere potrivite pentru fiecare dintre acestea.

Abonează-te la newsletter-ul nostru și urmărește-ne pe LinkedIn, Facebook și Instagram și rămâi la curent cu ultimele noutăți din domeniu.

Citește și celelalte articole din seria ,,Protecție anticădere în domeniul construcțiilor”:

• Partea I – Principii de siguranță
• Partea a II-a – Munca pe schelă
• Partea a III-a – Munca pe platforme autoridicătoare

Despre noi

Camp Technical Solutions este o companie furnizoare de echipamente specializate pentru siguranţa lucrului la înălţime. Totodată suntem specializaţi în prestarea de servicii auxiliare acestui domeniu de activitate, servicii ce vizează în special inspecţia echipamentelor aflate în uz.

citeste