Ghiduri (How To)
Camp Technical Solutions 10/20/2017 comentarii

Inspecția echipamentelor acasă: cum poți să inspectezi singur echipamentele pentru lucrul la înălțime

Pentru a garanta o durată de viață cât mai lungă și o utilizare în condiții optime de siguranță, orice produs pentru lucrul la înălțime trebuie inspectat înainte și după fiecare utilizare.

Există patru game de produse pentru lucrul la înălțime:

 • Hamuri
 • Căști
 • Mijloace de legătură
 • Sisteme de urcare și coborâre

Responsabilitatea ta ca lucrător la înălțime este să inspectezi vizual întreg echipamentul, atât înainte de a începe lucrul cât și după.

Când trebuie să ceri ajutorul unui inspector calificat

Un alpinist utilitar nu este un inspector de echipamente, însă la un control vizual poate să observe dacă produsele pe care le folosește au urme de uzură, tăieturi, decolorări ale materialelor.

La ce să fii atent:

 • Materiale textile: par să se descoasă, cusăturile sunt decolorate iar materialul pare ciupit (agățat)
 • Materiale metalice: urme accentuate de uzură, rugină, deformări
 • Materiale din plastic: urme de fisuri sau crăpături în material

Pe lângă acestea, verifică funcționalitatea produselor: închidere/deschidere, elasticitate, blocare/deblocare ușoară.

În cazul în care identifici aceste semnale de uzură, poți să ceri o inspecție specializată.

Chiar dacă semnele de uzură nu sunt vizibile, produsele vor trebui inspectate regulat (cel puțin o dată pe an). Aici la Camp Technical Solutions avem inspectori certificați pentru inspecții de echipamente pentru lucrul la înălțime. Află mai multe aici.

Poți să ceri furnizorului tău de echipamente să le inspecteze?

Dacă ai achiziționat produsele de la noi, atunci da. Avem doi inspectori de echipamente certificați, Adrian Glăvan și Andrei Lascu. Împreună, cei doi deservesc întreaga zonă a Europei de Est pentru inspecțiile de echipamente pentru lucrul la înălțime.

Dacă ai achiziționat produsele de la un alt furnizor de echipamente, trebuie să te asiguri că deține certificarea pentru inspecția lor. În cele mai multe cazuri furnizorii de echipamente nu vor avea această calificare.

Cum să inspectezi vizual produsele pentru lucrul la înălțime

Inspecția vizuală a hamurilor

Uită-te de-a lungul chingilor pentru a vedea dacă există urme de:

 • uzură
 • tăiere
 • agățare
 • descoasere

Apoi inspectează cataramele metalice: prezintă urme de rugină? Sunt deformate? Există probleme la închidere sau deschidere?

Ultima, chinga. Dacă lucrezi mult în coardă (la vopsitorii, de exemplu), atunci e bine să te uiți după urme de vopsea care ar putea să împiedice buna funcționare a chingilor.

verificare-echipamente-pentru-lucrul-la-inaltime-ham

Inspecția vizuală a căștilor

Uită-te după urme de fisuri, crăpături sau atacuri chimice asupra materialelor sintetice. Din nou, dacă lucrezi cu vopsele, asigură-te că ai o cască curată și că plasticul din care e făcută casca este în stare bună.

verificare-echipamente-pentru-lucrul-la-inaltime-inspectie-vizuala-casti

Inspecția vizuală a mijloacelor de legătură

La mijloacele de legătură te interesează în primul rând coarda. La fel ca la toate produsele confecționate din materiale textile, uită-te după urme de uzură, tăieturi, agățări.

verificare-echipamente-pentru-lucrul-la-inaltime-inspectie-corzi

Inspecția vizuală a sistemelor de urcare și coborâre

La sistemele de urcare și coborâre precum e Druid-ul, vei verifica gradul de uzură și funcționalitatea produsului. Uită-te după deformări, ușurința utilizării, urme de rugină.

verificare-echipamente-pentru-lucrul-la-inaltime-inspectie-sisteme-urcare-coborare

Ai identificat potențiale probleme cu echipamentul tău?

Inspectorii certificați cunosc punctele de control pe care le pot urmări în cadrul unei inspecții de echipamente. Ca lucrător la înălțime, tu nu ai acces la aceste puncte de control, deoarece o inspecție vizuală și de funcționalitate este tot ce ai nevoie pentru a determina dacă un produs poate fi folosit sau trebuie inspectat.

Dacă dorești să te asiguri că echipamentul tău și al colegilor tăi este în regulă, rezervă o inspecție de echipamente pentru siguranța lucrului la înălțime acum.

Despre noi

Camp Technical Solutions este o companie furnizoare de echipamente specializate pentru siguranţa lucrului la înălţime. Totodată suntem specializaţi în prestarea de servicii auxiliare acestui domeniu de activitate, servicii ce vizează în special inspecţia echipamentelor aflate în uz.

citeste
articole recomandate
 • ham-gt-turbo-featured-image-articol1

  Andrii Popa și Hamul GT Turbo, ham în cinci puncte pentru lucrul în coardă

  Cine trece-n valea seacă Cu un ham nou în desagă Și cu pieptul dezvelit? Știi versurile? Le-am adaptat noi puțin. Știi și răspunsul la întrebare? Tu, desigur! Tu cu hamul tău GT Turbo! Cine poate să folosească acest ham, care sunt principalele sale trăsături și…

  citeste
 • kit-alpinist-utlitar-featured1

  Ce nu trebuie să lipsească din kitul unui alpinist utilitar?

  Există două tipuri de produse pentru lucru la înălțime: echipamentele standard care trebuie să fie folosite de toți alpiniștii utilitari și cele specifice anumitor activități sau industrii. Ce produse iei cu tine în bagaj când mergi spre lucru? Echipamentul standard: Cască Centura EN 361 sau…

  citeste
 • druid-pro-featured

  Druid și Druid PRO, must have pentru siguranța ta

  Două dispozitive de coborâre de la CAMP Safety care reinventează coborârea în coardă. Dar oare care e diferența între DRUID și DRUID PRO? Mai jos o recenzie Druid PRO detaliată - află dacă merită să investești într-un astfel de sistem. Coborâtor DRUID cu antipanică  …

  citeste
 • alegere-echipament-lucrul-la-inaltime

  Dincolo de preț: Factorii decisivi în alegerea echipamentului pentru lucrul la înălțime

  Cum alegi echipamentul potrivit pentru fiecare membru al echipei tale? Alegerea echipamentului pentru lucrul la înălțime depinde de mai mulți factori: Sarcina de muncă: scopul cu care un alpinist utilitar urcă la înălțime. Condițiile de muncă și specificitatea locului de muncă: alpinistul poate să urce…

  citeste
 • casca-pentru-alpinism-utilitar-titan-featured-image

  Ieși în evidență cu Casca Titan: super-fun & super funky

  Dorești să achiziționezi o cască de protecție nouă, dar cauți ceva puțin mai… diferit? Casca Titan îți satisface cerințele. Este un model robust și rezistent, cu o durată de viață lungă… lungă. Explicăm mai jos de ce, pe teren, e ca o simfonie de culori…

  citeste
 • alege-casca-potrivita-munca-inaltime-ares-featured-2

  Legenda spune că aceste căști au fost făurite în atelierele zeilor Olimpului

  Casca de protecție este, fără îndoială, piesa de rezistență din garderoba unui alpinist utilitar. Astăzi discutăm despre cum alegi casca potrivită pentru munca la înălțime. Am ales trei căști inspirate din poveștile nemuritoare ale zeilor Greciei Antice. Decizii, decizii: care e cea mai potrivită cască…

  citeste
 • absorbitor-soc-rewind-featured-image

  Lucrezi în turbinele eoliene? Află cum te ajută caracatița cu trei tentacule: Absorbitorul de Șoc Rewind

  În luna septembrie poți să achiziționezi acest absorbitor de șoc cu 10% reducere folosind codul „rewind10” la checkout. Comandă-l acum de aici. Cu două puncte de fixare și o lungime reglabilă, absorbitorul de șoc Rewind e ca o caracatiță: Își întinde două din tentacule către…

  citeste

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

NU VA TRIMITEM SPAM , DOAR INFORMATII UTILE DESPRE CAMP TECHNICAL SOLUTIONS