Studii de caz
Camp Technical Solutions 07/24/2017 comentarii

Cum a fost la inspecția turbinelor eoliene Enel România, divizia Enel Green Power?

87 de turbine eoliene de inspectat, temperaturi de peste 45°C și încărcări electrostatice care ne-au amânat cu zile.

Inspecțiile de sisteme de linia vieții pe orizontală pe șină de anul acesta de la Enel România, divizia Enel Green Power (EGP) ne-au testat la maxim experiența și cunoștințele de siguranța muncii la înălțime.

Și pentru că dacă n-ar fi nu s-ar povesti, mai jos poți să citești toate detaliile despre această probă de foc.

O confimare a calității serviciilor Camp Technical Solutions

Este a doua oară când Camp Technical Solutions (CTS) participă și câștigă licitația pentru EGP.

Prima licitație a avut loc în 2015 pentru o perioadă de doi ani. Continuarea colaborării cu EGP este o confirmare a calității serviciilor de inspecții de linia vieții pe care le oferim.

Cum a început totul?

EGP ne-a contactat în 2014 pentru a cere o ofertă pentru inspecțiile de sisteme de linia vieții. Am fost angajați să organizăm inspecții și semi-reparații la 17 turbine.

”A fost ca un test,” își amintește Andrei Lascu, manager general CTS. ”Era vorba de aproximativ 17 turbine pe care trebuia să le inspectăm și să le reparăm. Aveam două, trei zile la dispoziție și eram eu și Adrian Glăvan.

A fost momentul în care s-a înfiripat o relație pe termen lung cu Enel România, deoarece mai târziu ne-au contactat și pentru organizarea unui curs de salvare de la înălțime.

După aceste inspecții am participat la prima licitație cu ei în 2015 și am câștigat inspecțiile pentru trei parcuri: Gamesa, Vestas și Siemens.”

Citește și: Enel Green Power: ”Minimum necesar de cunoștințe pentru munca la înălțime” – interviu cu Teodor Ene, reprezentant al companiei Enel România divizia Enel Green Power.

Inspecția de sisteme de linia vieții din 2017: căldură mare, mon cher!

EGP deține patru parcuri de turbine eoliene în zona Tulcea. În total, 87 de turbine de inspectat în 2017, din care până acum (iulie 2017) am inspectat 57.

Cele 33 de turbine eoliene rămase vor fi inspectate în luna august. Cu toate acestea, totul depinde de condițiile meteo – vremea a fost cea care ne-a impus ”retragerea” din cadru în prima etapă a inspecțiilor.

Știai că…? Dacă temperatura de afară este de 30°C, în nacelă ea poate să depășească +45°C! În nacelă se află așa-numitele ”coolers” (ventilatoare) care aerisesc dulapurile electrice din nacelă, eliminând căldura din dulapuri în nacelă. În plus, temperatura din nacelă este mai mare decât cea de afară deoarece materialele din care este fabricată atrag și rețin căldura.

inspectie-sisteme-linia-vietii-orizontala-vedere-parc-eoliene

Ce elemente sunt supuse de regulă inspecțiilor?

 • Sistemele de linia vieții de pe nacelă
 • Dispozitivele de salvare din turbinele eoliene

 

Față de anii trecuți, anul acesta am completat lista de inspecții cu o inspecție nouă:

 • Inspecția pentru sistemele de linia vieții pe orizontală, pe șină (o premieră în România)

 

În mod normal o inspecție durează aproximativ 25 de minute.

”Ei bine, canicula din luna iulie a dus la temperaturi extrem de ridicate în nacele,” subliniază Andrei Lascu. ”Acest lucru ne-a încetinit, astfel că o inspecție a durat, din start, 30 de minute.

Fiind foarte cald, sunt anumite măsuri de siguranță pe care trebuie să le iei în plus față de o urcare obișnuită și astfel pierzi minute prețioase.

Dacă bate vântul, te încetinește: tu trebuie să scrii, să lipești stickere într-o anumită locație. Poți să ajungi ușor și la 40 de minute cu o singură inspecție.

Dacă pragul norilor e jos, are loc o încărcare electrostatică. Se poate forma un arc electric (ca în Cușca lui Faraday) și în astfel de momente trebuie să părăsim nacela, parcul. Încetează orice activitate.”

inspectie-sisteme-linia-vietii-orizontala-incarcare-electrostatica

…Și încărcare electrostatică a fost

”Ne-am urcat în lift, ajunseserăm la ultimul nivel,” povestește Andrei Lascu. ”Am auzit zgomotul produs de protecția la încărcarea electrostatică din nacelă și am refuzat să urcăm în nacelă. Se aude ca un bici care lovește metalul.”

Au pornit spre o altă turbină. Se auzeau aceleași lovituri de bici. Apoi încă una. Și încă una.

Loviturile de bici erau peste tot.

”În acel moment am primit un telefon de la dispeceratul Enel care monitorizează întreaga rețea de turbine eoliene. Ne-au spus că nu era loc de inspecții în acea zi, așa că a trebuit să ne retragem. Era încărcare electrostatică peste tot, viteza vântului crescuse simțitor, am amânat inspecțiile de sisteme de linia vieții pe orizontală, pe șină și tot ce mai era de făcut pentru o altă zi.”

Din cele 87 de turbine eoliene, am inspectat în total 57, rămânând ca în perioada 31 iulie – 4 august să revenim la EGP și să inspectăm ultimele 33 de turbine.

Actualizare: Iată cum a fost la inspecțiile din august:

Poți să afli mai multe despre serviciile de inspecții sisteme de linia vieții pe orizontală, pe șină, aici.

Despre noi

Camp Technical Solutions este o companie furnizoare de echipamente specializate pentru siguranţa lucrului la înălţime. Totodată suntem specializaţi în prestarea de servicii auxiliare acestui domeniu de activitate, servicii ce vizează în special inspecţia echipamentelor aflate în uz.

citeste
articole recomandate
 • eveniment-aniversar-camp-technical-solutions-zece-ani

  Camp Technical Solutions: 10 ani de când suntem partenerii tăi de încredere

  De 10 ani, Camp Technical Solutions se dedică misiunii sale principale - aceea de a ne asigura că tu contribui la transformarea lumii într-un loc mai bun, fără a-ți pune vreun moment viața în pericol. Da, ai înțeles bine! Pe lângă furnizarea de echipamente specializate…

  citeste
 • lucrul-inaltime-echipa-featured

  Cât de bine îți cunoști echipa? Cât de pregătiți sunt colegii tăi pentru lucrul la înălțime?

  Munca la înălțime îți oferă, probabil, unele dintre cele mai frumoase peisaje posibile. Pentru a putea să te bucuri de priveliște și să lucrezi cu spor, ai nevoie să cunoști toate detaliile siguranței la locul de muncă. Azi vorbim despre trei pași simpli dar importanți…

  citeste
 • munca-la-inaltime-interviu-enel-green-power

  Enel Green Power: “Minimum necesar de cunoștințe pentru munca la înălțime”

  Munca la înălțime se desfășoară peste tot în jurul nostru. Companiile de telecomunicații, cele producătoare de energie electrică și multe altele își desfășoară activitatea în domeniu pe baza lucrului la înălțime și, implicit, pe baza siguranței muncitorilor lor. Am stat de vorbă cu Teodor Ene,…

  citeste
 • rabla-pentru-hamuri-reducere-featured

  PARTICIPĂ LA PROGRAMUL RABLA PENTRU HAMURI ȘI AI 20% REDUCERE LA ACHIZIȚIA HAMURILOR NOI

  Prin programul RABLA pentru hamuri, încurajăm înlocuirea hamurilor uzate și a celor care se apropie de finalul duratei de viață sau au depășit-o deja. Știai că…? Până în prezent am scos din circuit peste 400 de hamuri uzate. Programul se derulează printr-un mecanism extrem de…

  citeste
 • salvare-inaltime-turn-meteorologic-cez-romania-featured1

  Salvarea unui accidentat de pe un turn meteorologic (certificare de specializare CEZ România, împreună cu Adrian Glăvan)

  Se dă următoarea situație: un accidentat este blocat pe un turn meteorologic, trebuie salvat în cel mai scurt timp posibil. Ce faci? Împreună cu Adrian Glăvan am organizat un curs specializat pentru salvarea de la înălțime. Trainingul a avut loc în 18 mai 2017 împreună…

  citeste

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER

NU VA TRIMITEM SPAM , DOAR INFORMATII UTILE DESPRE CAMP TECHNICAL SOLUTIONS